Vigyázzunk a vízre!

2024.03.25

Ismeretterjesztő túra a víz világnapján

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

Ácson a Természetjáró Bakancsos Klub és a művelődési ház, a helyi civil szervezetekkel összefogva rövid, ismeretterjesztő túrát szervez jó pár éve a víz világnapja alkalmából. A túrán résztvevők a művelődési háztól indulva a Malom-tó körül tesznek egy kört, majd ezután térnek vissza a kiinduló ponthoz. A gyaloglók biztonságáról az ácsi polgárőrök gondoskodnak. A tóra érve több állomáson várják az érdeklődőket az ácsi tűzoltók, horgászok, a vadászok és a BRTK Önkéntes Klub tagjai. Az egyes helyszíneken különböző vízzel, vízfogyasztással, természeti értékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő feladatokat kell megoldani, vagy éppen játékos formában találkozhatnak a vízzel a résztvevők. A szervezők ezúton is köszönik az idei programban való aktív részvételt a civil szervezeteknek. Természetesen a túrán való részvételért apró jutalom is jár, így az idén is emlékkitűzőt vehettek át a túra teljesítői, amit a gyerekek nagy örömmel tűztek fel a hátizsákjukra.

A víz világnapja fontos alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a víz védelmének és fenntartható használatának fontosságára. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk rá, mennyire alapvető szerepe van a víznek az életben, és arra ösztönözzön, hogy mindenki tegyen lépéseket a vízforrások megőrzése és tisztítása érdekében. A fenntartható vízgazdálkodás és a vízhez való egyenlő hozzáférés elősegítése kulcsfontosságú a jövő generációk számára.

Fotók: Szijj Csenge