Hegyi túrák

Kicsiny hazánk, sajnos, nem bővelkedik magas hegyekben, de a vágy bennünk van, hogy megtudjuk, milyen lehet az élet ott fent. Milyen az, amikor a hegy tetején állva ellátunk határtalanul akár 80 km-re is, vagy amikor a túránk éppen egy felhőn vezet keresztül, és akár három évszak váltakozik két órán belül.


Ezeket az élményeket bárki megélheti egy nyílt magashegyi túrán, amelyek szerencsére egyre sűrűbben bukkannak fel a programjaink között. A nagy hegyek világa elérhető közelségben van, szervezett túráink célpontjai pár órás utazással elérhetőek. A jól kiépített infrastruktúrának köszönhetően a szállás sem okoz gondot, a túratervek száma szinte végtelen.

A magashegyi túrák elkülönülnek a hegymászó túráktól. Többnyire jól kiépített, jelzett úthálózatot veszünk igénybe, amelyen a haladást csak a számunkra szokatlanul nagy magasságkülönbségek akadályozzák. A magashegyi túrák a téli időszakban nagyobb körültekintést igényelnek, ilyenkor a túratervet gondosan kell elkészíteni.

A magashegyi túrák egy külön-leges típusa az úgynevezett előre biztosított útvonalon való túrázás, azaz a "klettersteig" vagy "via-ferrata" túrák. Ezek már megközelítik a hegymászás kategóriáját, bár még magashegyi túráknak számítanak, de az élmény felérhet egy sziklamászó túrával is. Ide már különleges felszerelésre is szükség van, amelyek annyira hozzátartoznak a túrához, mint a motorozáshoz a bukósisak. Az ilyen túrák száma is nő az egyesületben, a szükséges eszközök is rendelkezésre állnak.